Zioła do dań jednogarnkowych

Dania jednogarnkowe to z pewnością propozycja godna uwagi. Z całą pewnością potrawy tego rodzaju cieszą się wielką popularnością. Ich przygotowanie nie zajmuje zwykle zbyt wiele czasu. Dodatkowo wiele z nich jest naprawdę niezwykle smacznych. Aby jednak smakowały jeszcze lepiej zawsze trzeba je czymś przyprawić. Wśród ziół, które świetnie sprawdzają się w potrawach jednogarnkowych wymienia się przede wszystkim kolendrę, rozmaryn, paprykę, oregano oraz tymianek. Kolendra to potrawa ciągle w Polsce zbyt mało popularna. Charakteryzuje się ona zapachem, który wiele osób porównuje do anyżu. Decydując się na jej wykorzystywanie trzeba pamiętać o tym, że ma ona bardzo intensywny zapach stąd trzeba ją dodawać do potraw bardzo ostrożnie. Rozmaryn to kolejna przyprawa niezwykle aromatyczna. Cechuje się zapachem gorzkawo – korzennym. Warto rozmaryn dodawać zwłaszcza do potraw z wieprzowiny, wołowiny oraz baraniny. Jego wielkim atutem jest ułatwianie trawienia potraw tłustych i ciężkostrawnych. Oregano to przyprawa, bez której nie mogą obejść się żadne potrawy, w których znajdują się pomidory. Świetnie sprawdzi się więc w potrawach, które są gulaszami warzywnymi. Można je dodawać także do zup. Tymianek to przyprawa, która również znajduje wiele zastosowań. Świetnie komponuje się z potrawami, w których znajduje się kapusta.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.