Smaczne zakończenie obiadu

Krem owocowy może być smacznym zakończeniem obiadu. Do przygotowania kremu owocowego musimy przygotować 500 g dowolnych świeżych lub mrożonych owoców (mogą to być maliny, truskawki, poziomki), 150 g cukru, 2 białka i 1 1/2 szklanki śmietanki 30%. Jeżeli do przygotowania deseru używamy mrożonych owoców, to wcześniej je rozmrażamy. Jeżeli deser przygotowujemy ze świeżych truskawek, to owoce obieramy z szypułek, a następnie płukamy i dokładnie osączamy. Do emaliowanego garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy owoce. Do owoców dodajemy 5 łyżek cukru. Owoce gotujemy do czasu, aż będą miękkie. Miękkie owoce zostawiamy do wystudzenia. Kiedy są zimne miksujemy je lub przecieramy przez gęste sitko. Otrzymane z owoców puree przekładamy do dużej miski, wsypujemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Ubijamy śmietankę i dodajemy do owocowego przecieru. Ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do owoców ze śmietanką i wszystko razem delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowany krem rozkładamy do szklanych pucharków. Wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin. Przed podaniem krem dekorujemy owocami i drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Z podanych składników powinniśmy otrzymać deser dla 6 osób. Jeżeli użyjemy mrożonych owoców, krem możemy przygotować także zimą. Ponieważ deser nie zawiera alkoholu, możemy podać go dzieciom.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.