Pyszny omlet rzymski

Jeżeli szukamy ciekawej propozycji na niedzielne śniadanie z całą pewnością możemy zdecydować się na przygotowanie omletu rzymskiego. Do przygotowania tego pysznego śniadania dla czteroosobowej rodziny potrzebujemy osiem jaj, pół szklanki cukru pudru, cztery łyżki mąki, torebkę cukru waniliowego, skórę otartą z jednej cytryny, łyżkę masła oraz ulubiony dżem. Przygotowanie omletu rozpoczynamy od sparzenia jajek. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka należy bardzo dokładnie utrzeć z dodatkiem cukru na puszystą masę. Z białej bijemy pianę, która powinna być sztywna. Kiedy jest już gotowa delikatnie dodajemy ją do masy żółtkowej. Następnie dodajemy mąkę i całość niezwykle delikatnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy również skórkę z cytryny, opakowanie cukru waniliowego. Całość znowu mieszamy robiąc to niezwykle delikatnie. Jeżeli zrobimy to zbyt szybko to masa może opaść. Następnie na dużej patelni rozpuszczamy masło. Kiedy jest rozgrzane wylewamy przygotowaną masę omletową. Patelnię należy przykryć i smażyć do momentu aż omlet zyska piękną złotą barwę. Możemy również zapiec go w piekarniku. Kiedy omlet jest już gotowy delikatnie zsuwamy go z patelni, a na jego środku rozsmarowujemy dżem. Następnie omlet zwijamy w rulon i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Zamiast dżemu możemy wykorzystać ulubione świeże owoce.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.