Pyszny meksykański kociołek

Jeżeli szukamy pomysłu na pyszną potrawę jednogarnkową z całą pewnością możemy zdecydować się na przygotowanie meksykańskiego kociołka. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy około pół kilograma wołowiny, cztery ząbki czosnku, dwie spore cebule, puszkę czerwonej fasoli, pół puszki kukurydzy konserwowej, dwie puszki pomidorów (najlepsze będą te ze skórki), olej do smażenia oraz przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, papryczka chili. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od opłukania, a następnie osuszenia i pokrojenia w kostkę mięsa. Następnie należy posiekać w kostkę cebulę oraz przecisnąć czosnek. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Kiedy jest już wystarczająco rozgrzana wrzucamy na nią czosnek oraz cebulę. Następnie należy dodać chili, które zostały również uprzednio posiekane. Całość przesmażamy ze sobą, a następnie dodajemy mięso. Następnie w rondlu lądują przyprawy. Całość należy smażyć kilka minut nieustannie mieszając aby danie się nie przypaliło. Następnie do garnka należy dolać około szklanki wody oraz dołożyć pomidory. Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup już pokrojonych mamy mniej pracy. W przeciwnym razie musimy je pokroić. Potrawa musi się dusić przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy fasolę oraz kukurydzę. Całość znowu chwilę razem dusimy. Jeżeli mięso jest miękkie możemy potrawę podawać.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.