Pyszny krem czekoladowy

Deser ten na pewno pokochają miłośnicy czekolady. Do przygotowania kremu czekoladowego potrzebujemy 100 deserowej czekolady, 1/2 łyżki masła, łyżeczkę rozpuszczalnej kawy, 3 jajka, szklankę śmietanki 30 lub 36% oraz łyżkę rumu. Czekoladę rozkruszamy i wkładamy do małej miseczki z porcelany. Miseczkę umieszczamy nad garnkiem z gorącą wodą (woda nie może się cały czas gotować), do czekolady dodajemy masło i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Wtedy zdejmujemy miseczkę, a do czekolady wlewamy rum oraz rozpuszczoną w łyżce wrzącej wody kawę. Całość dokładnie mieszamy. Myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem jajka. Oddzielamy żółtak od białek. Białka umieszczamy w oddzielnej miseczce, a żółtka dodajemy do masy czekoladowej, szybko, ale dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy bardzo sztywną pianę, przekładamy do dużej miski. Ubijamy na sztywno śmietankę, dodajemy do miski z ubitą pianą z białek. Na śmietankę i pianę z białek wykładamy masę czekoladową. Mieszamy ze sobą delikatnie, ale dokładnie wszystkie składniki. Gotowy krem dzielimy na 4 porcje, umieszczamy w szklanych pucharkach. Krem wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem deser posypujemy wiórkami czekolady. Krem najlepiej smakuje kiedy podamy go mocno schłodzony. Dla dzieci możemy przygotować bez dodatku rumu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.