Pyszne zielone listki

Jeżeli jesteśmy zwolennikami zdrowego odżywiania z całą pewnością powinniśmy zapoznać się z roślinami, z których możemy przygotować wspaniałe sałatki, które będą nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Z całą pewnością warta uwagi jest rukola. Są to niewielkie listki o podłużnym kształcie, których brzegi są postrzępione. Charakteryzuje się ona smakiem orzechowo – pieprzowym. Jest i wymarzony dodatek do sałatek, w których znajduje się ser camembert, rokpol lub mozzarella. Doskonale komponuje się również z serem kozim. Warto rukolę dodawać także do tych sałatek, w których znajduje się szynka parmeńska, orzechy włoskie, pomidory oraz jajka. Świetnie smakuje z sosem vinegret. Roszponka to z kolei niewielkie listki, które charakteryzują się smakiem lekko orzechowym. Warto sięgać po nią wtedy, kiedy przygotowujemy sałatkę z takimi składnikami jak ser feta, orzechy oraz pomarańcze. Warto komponować ją także z oliwkami, pomidorami oraz cebulą. Świetnie smakuje w sałatkach, w których znajduje się czosnek. Do sałatek, w których znajdują się jaja oraz szynka warto dodawać także rzeżuchę. Charakteryzuje się ona bardzo ostrym i niezwykle wyrazistym smakiem. Jest świetnym dodatkiem tych sałatek, w których znajdują się składniki o wybitnie egzotycznym charakterze takie jak na przykład grzyby shiitake.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.