Pyszne ciasto piaskowe

Na podwieczorek możemy przygotować wybornie smakujące, a przy tym proste do wykonania ciasto piaskowe. Ciasto przygotujemy ze 200 g dobrej margaryny lub masła, 3 jajek, 125 g mąki ziemniaczanej i 125 g mąki pszennej, 150 g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. W wysokim pojemniku ubijamy na gładką masę margarynę z dodatkiem cukru. Ciągle ubijając, do masła dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy do nich proszek do pieczenia i wsypujemy do ucieranej masy. Przez chwilę mieszamy, aż składniki się połączą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Foremkę o pojemności 1 1/2 l smarujemy i wysypujemy tartą bułką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około godziny. Poprzez odmienne dodatki do tego podstawowego przepisu możemy otrzymać różne rodzaje ciast. Do sporządzonego według podstawowego przepisu ciasta możemy dodać na przykład sok i skórkę otartą z jednej cytryny. Otrzymamy wtedy ciasto piaskowe o smaku cytrynowym. Możemy do ciasta dodać także 100 g umytych, namoczonych prze kwadrans w ciepłej wodzie rodzynek i 2 łyżki rumu. Otrzymamy wówczas ciasto rumowe. Dodatkiem do ciasta podstawowego może być także 2 łyżki kakao. Ciasto dzielimy wówczas na 3 części, do jednej dodajemy kakao. Do formy wkładamy porcję ciasta białego, następnie ciasta kakaowego, na końcu znów ciasto białe.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.