Pyszna pieczona kaczka

Tłuste mięso z kaczki nie cieszy się popularnością na polskich stołach. Dobrze przygotowana kaczka, np. upieczona z jabłkami smakuje jednak wyśmienicie. Potrzebujemy 1 kaczki o wadze 1kg, 6 jabłek, najlepiej o winnym smaku, garści suszonego majeranku i 2 łyżeczek soli. Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy solą i majerankiem. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Obieramy jabłka, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Jabłkami nadziewamy kaczkę, otwór zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz, kaczkę układamy na brytfannie grzbietem do góry, polewamy łyżką rozgrzanego smalcu i wstawiamy do piekarnika. Po 10 min do brytfanny wlewamy pół szklanki gorącej wody. Podczas pieczenia polewamy kaczkę wytwarzającym się sosem przynajmniej 4 razy. Kaczkę pieczemy w zależności od jej wagi: na każdy kilogram mięsa liczymy 50 min, doliczamy do czasu pieczenia jeszcze kwadrans. Sprawdzamy, czy kaczka jest upieczona wbijając w udko czubek noża. Jeżeli z udka wycieka różowy sok, musimy ją jeszcze dopiec. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 10 min. Kaczkę podajemy podzieloną na porcje na ogrzanym półmisku z dodatkiem pieczonych ziemniaków i duszonej czerwonej kapusty. Podobnie możemy upiec także gęś. Gęś pieczemy licząc na kilogram mięsa 40 minut, plus 20 min.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.