Pyszna owocowa sałatka

Zwieńczeniem obiadu może być smakowity deser. Aby jednak nie był zbyt tuczący, można na niego przygotować owocową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 gruszki (zamiast świeżej możemy wykorzystać gruszkę z kompotu), 2 dużych jabłek, 150 g truskawek (w zimie można użyć mrożonych), 100 g świeżych lub mrożonych malin, 1 małej pomarańczy lub 1/2 grapefruita, 3 łyżek soku pomarańczowego, 2 łyżek deserowego wina, 50 g rodzynek i niewielką ilość cukru pudru. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy pomarańczę lub grapefruita, oczyszczamy z białej błonki, dzielimy na cząstki, a te z kolei w kostkę. Dorzucamy do jabłek. Gruszkę obieramy lub osączamy z kompotu, kroimy tak, jak jabłka. Dodajemy do jabłek i pomarańczy. Truskawki dzielimy na ćwiartki, dodajemy do wcześniej przygotowanych owoców. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy na 15 min, a następnie odsączamy i wkładamy do salaterki. Dodajemy również maliny. Do soku pomarańczowego dodajemy wino, mieszamy i zalewamy przygotowane owoce. Owoce posypujemy cukrem pudrem, mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. Sałatkę rozkładamy do szklanych pucharków i podajemy. Składniki sałatki możemy dowolnie zmieniać lub zastępować owoce świeże mrożonymi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.