Programy kulinarne inspiracją w naszej kuchni

Programów poświęconych kuchni i gotowaniu jest w naszej telewizji coraz więcej, bardzo chętnie są oglądane przez szeroką rzeszę widzów. Każdy taki program przybliża nam świat, widziany od kuchni, całkiem dosłownie, ponieważ poprzez kulinarne tradycje poznajemy inne kraje, tamtejsze społeczności, obyczaje, tradycje, historię. To co dla nas niekiedy może wydawać potrawą nie do zjedzenia, w innej kulturze jest wielkim przysmakiem. Wielu z nas podróżując po świecie próbuje lokalnych potraw, ale chyba niewielu zdecydowałoby się na japońską trującą rybę, której zjedzenie to tak jak gra w ruletkę. Mimo, iż ryba fugo ma mięso zupełnie bez smaku, zbiera śmiertelnie żniwo wśród swoich smakoszy, jest jednym z największym rarytasów. Aby ją pozbawić trucizny, kucharz musi ukończyć trzyletnie szkolenie pod okiem mistrza – mimo to, nie zawsze udaje się ją dobrze przyrządzić. Podobnych potraw możemy na świecie znaleźć wiele. Możemy sobie zadać pytanie – po co wydawać majątek na potrawy, które mogą nas pozbawić życia? Z pewnością, to dodatkowy smak ryzyka wpływa na atrakcyjność dania. Na całe szczęście, programy telewizyjne pokazują również przygotowanie prostych i smacznych potraw, które mając wprawę i talent kulinarny możemy przystosować do naszych smaków, oraz wymyślać nasze własne przepisy, którymi zachwycimy rodzinę i znajomych.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.