Potrawy z wigilijnego stołu

Nie ma drugiego takiego dnia w całym roku. Wigilia świąt Bożego Narodzenia to dzień absolutnie wyjątkowy, także pod względem kulinarnym. Tradycja nakazuje aby na stole znalazło się dwanaście potraw, a więc tyle, ilu było apostołów. W wielu polskich domach tradycja ta jest dotrzymywana. Czego w żadnym razie nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Kolację zazwyczaj rozpoczyna zupa. W zależności od rejonu Polski może to być barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa lub barszcz grzybowy. Kolejne potrawy to najczęściej ryby. Wielu z nas nie wyobraża sobie wigilii bez smażonego w panierce karpia oraz śledzia w śmietanie czy oleju. Często na stołach gości także karp po żydowsku. Dla wielu daniem obowiązkowym są pierogi z kaszą, kapustą i grzybami, prosto z wody lub podsmażone na maśle. Na stole pojawiają się także przeróżne słodycze. Jednym z najbardziej tradycyjnych polskich wigilijnych dań na słodko jest kutia. Często spotykane są również kluski z makiem. Z ciast króluje makowiec oraz tradycyjny sernik. Wszystko to obowiązkowo popijane jest kompotem z suszonych owoców. I choć Kościół nie zabrania już spożywania w wigilię mięsa, z pewnością niewielu Polaków decyduje się w ten dzień na mięsne potrawy. Zresztą przy tak obficie zastawionym stole ciężko byłoby znaleźć miejsce na kolejne dania.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.