Potrawy rodem ze słonecznej Italii

Polacy dziś coraz częściej odchodzą od ciężkiej polskiej kuchni na rzecz lżejszych potraw z krajów z basenu Morza Śródziemnego. Wydaje się, że jako naród w szczególności upodobaliśmy sobie potrawy pochodzące z kuchni włoskiej. Prawdziwą od lat panującą królową włoskiej kuchni jest oczywiście pizza, która stała się już w naszym kraju równie popularna co tradycyjny polski panierowany kotlet schabowy z zasmażaną kapustą i ziemniakami. W każdym dużym mieście jest przynajmniej kilka, jeśli nie kilkanaście restauracji specjalizujących się właśnie w daniach kuchni włoskiej. Oprócz pizzerii powstają makaroniarnie, serwujące wyśmienite potrawy z makaronu. Także w domach Polacy często gotują włoskie dania, pewnie głównie przez wzgląd na to, że są to bardzo często potrawy proste w przygotowaniu, niewymagające dużej ilości czasu ani wielkich umiejętności kulinarnych. Kluczową rolę odgrywa w kuchni włoskiej dobór produktów, które zawsze powinny być najwyższej jakości. Nie ma kuchni włoskiej bez wysokiego gatunku oliwy z pierwszego tłoczenia, soczystych i aromatycznych pomidorów, pachnących ziół i czosnku. Decydując się na przygotowanie któregoś z klasycznych włoskich dań musimy absolutnie o tym pamiętać. No i oczywiście bardzo przydatne będzie odpowiednio dobrane wino, pochodzące z włoskiej winnicy.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.