Pascha na Wielkanoc

Na zbliżające się święta wielkanocne możemy przygotować smaczny i oryginalny deser, jakim jest pascha. Do przygotowania paschy potrzebujemy 250 g dobrego, nie kwaśnego tłustego białego sera, po 5 łyżek cukru i gęstej śmietany. 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej, po 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek oraz 70 g migdałów. Płuczemy rodzynki, a następnie zalewamy je letnią woda na 15 min. Osączamy. Migdały zalewamy na kilka minut wrzącą wodą, a następnie obieramy je ze skórki i grubo siekamy. Ucieramy ser drewnianą łyżką tak długo, aż stanie się puszysty i gładki. Do sera dodajemy miękkie masło i cukier. Ucieramy wszystko do połączenia się składników. Masa powinna być gładka i bez grudek. Do dobrze utartej masy serowej dodajemy bakalie, śmietanę i dokładnie mieszamy. Porcelanową lub emaliowaną miseczkę płukamy zimną wodą i przekładamy do niej masę serową. Z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia wycinamy krążek dopasowany wielkością do wielkości miseczki i nakrywamy wierzch naszej paschy. Paschę umieszczamy na 5 godzin w lodówce. Z lodówki paschę wyjmujemy godzinę przed podaniem na stół. Miseczkę z paschą zanurzamy na kilka sekund w naczyniu z bardzo gorącą wodą. Brzegi paschy podważamy nożem i ostrożnie wykładamy ją na przygotowany talerz. Z tej ilości składników otrzymamy porcje dla 4 osób.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.