Panga w sezamowej panierce

Jeśli szukamy przepisu na pyszną rybę z pewnością warto zdecydować się na skorzystanie z przepisu na pangę w sezamowej panierce. Jest to potrawa tania oraz bardzo łatwa w przygotowaniu. Do przygotowania porcji dla czterech osób będziemy potrzebowali cztery filety pangi, cztery łyżki sezamu, trzy łyżki mąki pszennej, jedno jajko, olej, cytrynę oraz sól i pieprz. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od osączenia rozmrożonej ryby. Kiedy ryba jest już sucha należy ją oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie przychodzi kolej na zrobienie panierki. Na osobnych talerzykach umieszczamy mąkę, jajko oraz sezam. Rybę najpierw obtaczamy w mące a potem zanurzamy w jajku. Na koniec należy ją obtoczyć w sezamie. Kiedy ryba jest już zapanierowana należy na patelni rozgrzać olej. Kiedy jest już wystarczająco gorący możemy układać na nim rybę. Pangę smażymy na niewielkim ogniu przez stosunkowo krótki czas. Zazwyczaj wystarcza około pięć minut z każdej strony. Należy pamiętać o tym, że jeżeli będziemy smażyli rybę na zbyt dużym ogniu to panierka z sezamu może zacząć się po prostu mocno przypalać. Potrawa nie będzie się wtedy nadawała do jedzenia. Tak przygotowaną rybę układamy na talerzach. Cytrynę kroimy na ćwiartki i układamy na talerzyku jako dekorację. Jako dekorację możemy wykorzystać także świeżą natkę z pietruszki.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.