Ostry gulasz z kurczaka

Jeżeli lubimy nieco bardziej egzotyczne smaki możemy zdecydować się na przygotowanie ostrego gulaszu z kurczaka. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali podwójną pierś kurczaka, dużego pora, pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony), pół litra śmietany (najlepsza 18%), dwie płaskie łyżeczki przyprawy curry, łyżka świeżej kolendry oraz olej do smażenia. Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od umycia, a następnie osuszenia i pokrojenia w kostkę piersi kurczaka. Następnie należy oczyścić oraz opłukać pora, którego następnie kroimy na cienkie plasterki. Następnie rozgrzewamy w garnku oliwę i kiedy się rozgrzeje wrzucamy pora, którego należy zeszklić. Kiedy por jest szklisty dorzucamy kurczaka, którego należy usmażyć na złoty kolor. Kiedy kurczak jest już złoty dolewamy do garnka śmietanę oraz dodajemy przyprawę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej zielony groszek. Potrawę należy jeszcze przez chwilę dusić nie zapominając o tym, że należy ją cały czas mieszać. W przeciwnym razie bardzo szybko się przypali. Przed podaniem potrawę należy posypać kolendrą, którą wcześniej posiekaliśmy. Nie należy jej jednak siekać zbyt drobno. Jeżeli zależy nam na tym aby potrawa miała jeszcze bardziej wyrazisty smak możemy dodać do niej odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Potrawa nie jest zbyt droga ani skomplikowana.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.