Ostra zupa porowa

Jeżeli jesteśmy miłośnikami zup z całą pewnością powinniśmy skosztować ostrej zupy porowej. Do jej przygotowania potrzebujemy trzy dorodne pory, dwa średniej wielkości ziemniaki, pęczek włoszczyzny, chili, śmietanę, dwa spore ząbki czosnku, dwie łyżki oleju, dwa liście laurowe, dwie gałązki tymianku oraz rozmaryny, cztery kromki chleba, odrobinę żółtego sera oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Przygotowanie tej zupy rozpoczynamy od oczyszczenia i opłukania porów, które następnie kroimy na plasterki. Trzeba pamiętać o tym, że ciemne końce należy wyrzucić. Kiedy por jest pokrojony rozgrzewamy na patelni oliwę a następnie szklimy pora. Następnie dokładnie płuczemy włoszczyznę, którą następnie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy również do włoszczyzny wszystkie zioła, a więc tymianek oraz rozmaryn. Dodajemy także czosnek oraz listki laurowe. Dosypujemy do garnka przyprawy oraz gotujemy przez około trzydzieści minut. Kiedy upłynie ten czas zupę należy przecedzić. Przecedzony wywar warzywny mieszamy z porami, które uprzednio zeszkliliśmy. Następnie zupę należy zmiksować uzyskując piękną, gładką konsystencję. Następnie należy ugotować w mundurkach ziemniaki. Kiedy wystygną obieramy je oraz rozgniatamy widelcem. Ziemniaki wrzucamy do zupy. Dodajemy pozostałe składniki. Z sera i bułki robimy grzanki.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.