Kurczak po pakistańsku

Chyba wszyscy lubią delikatne mięso kurczaka. Apetyczną i łatwą do przygotowania potrawą jest kurczak po pakistańsku. Do przygotowania potrawy dla 4 osób potrzebujemy 4 dużych porcji z kurczaka, 10 ząbków czosnku, 4 pomidorów (możemy użyć pomidorów z puszki), 1 kg ziemniaków, 5 łyżek oleju sojowego lub słonecznikowego, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 1/4 szklanki soku z cytryny. Do garnka wlewamy 1 1/2 l wody i doprowadzamy do zagotowania. Do wrzącej wody wkładamy porcje kurczaka, przykrywamy i na niewielkim ogniu gotujemy przez 10 min. Kurczaka wyjmujemy na talerz, pozostawiamy do wystudzenia. Lekko solimy. Obieramy i płuczemy ziemniaki. Do garnka nalewamy 1 l wody, kiedy woda się zagotujemy wrzucamy obrane ziemniaki (duże możemy pokroić na ćwiartki, mniejsze na pół), dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem przez 4 min. Odcedzamy i studzimy ziemniaki. Obieramy czosnek i albo przeciskamy go przez praskę, albo bardzo drobno siekamy. Nacieramy czosnkiem kurczaka. W brytfannie rozgrzewamy masło i olej, na środku układamy przygotowanego kurczaka. Dookoła kurczaka układamy ziemniaki. Między kurczakiem umieszczamy pomidory. Kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny, a wszystko posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 220 stopniach przez godz, polewając sokiem z cytryny. Potrawę podajemy z dodatkiem zielonej sałaty.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.