Kuchnia molekularna nowym trendem

Od kilku lat w wielu zakątkach świata rozwija się nowy trend w sztuce kulinarnej: kuchnia molekularna. Jest to dziedzina sztuki kulinarnej mająca na celu badanie i praktyczne użycie fizycznych i chemicznych przemian zachodzących w produktach poddawanych obróbce kulinarnej. Kuchnia molekularna to nowoczesny sposób gotowania i przyrządzania potraw, nieznany do tej pory i będący wciąż bardziej ekstrawagancką nowością, podniesieniem potrawy do rangi eksperymentalnego dzieła sztuki niż sposobem na zaspokojenie głodu. Szef kuchni nie jest już tylko kucharzem, ale staje się naukowcem, fizykiem i chemikiem, prowadzi doświadczenia, eksperymentuje, odkrywa i poszukuje nowych rozwiązań. Dania kuchni molekularnej to zazwyczaj bardzo nieduże porcje, maksymalnie nasycone smakiem, bazujące na łączeniu ze sobą różnych tekstur, stanów skupienia i konsystencji. Termin kuchnia molekularna po raz pierwszy został użyty w 1992 roku, w publikacji węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti i francuskiego chemika Herve Thisa. Była ona przyczynkiem do serii warsztatów które miały miejsce we Włoszech, podczas których naukowcy z dziedziny fizyki i chemii dyskutowali z profesjonalnymi szefami kuchni o możliwościach zastosowania procedur wiązanych dotąd z laboratoriami do przyrządzania potraw. Kosztowanie dań kuchni molekularnej, będącej wynikiem przeróżnych eksperymentów, samo w sobie musi być niesamowitym doświadczeniem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.