Kiedy co solić

Solenie potraw to z pewnością zabieg, który stosuje większość z nas. Niestety bardzo często nie wiemy, co kiedy powinno się solić i w ten sposób psujemy sobie wiele naprawdę wyśmienitych dań. Ziemniaki to jedne z tych warzyw, które solimy najczęściej. Trzeba pamiętać, że nie należy ich solić zanim się zagotują. Najlepiej jest solić ziemniaki wtedy, kiedy woda, w której się gotują zaczyna wrzeć. Gotując takie warzywa jak groch oraz fasola trzeba pamiętać o tym, że pod żadnym pozorem nie wolno ich solić na samym początku gotowania. Jeżeli tak zrobimy to możemy być pewni, że niezależnie od tego jak długo będziemy te warzywa gotować to i tak pozostaną one twarde. Fasolę oraz groch należy solić dopiero wtedy, kiedy są już miękkie. Solenie mięsa to sprawa nieco bardziej skomplikowana. Zasadniczo mięso solimy przed położeniem na rozgrzanej patelni czy ruszcie. Jest jednak od tej zasady kilka wyjątków. Jeżeli wątróbkę posilimy przed smażeniem to możemy mieć pewność, że pozostanie twarda niezależnie od tego ile będziemy ją smażyć a następnie dusić. Z tego też powodu wątróbkę soli się już pod sam koniec duszenia. Podobnie postępujemy z wołowiną. Posolenie tych rodzajów mięsa na początku przyrządzania sprawi, że będą nie tylko twarde, ale również bardzo suche. W przypadku mięsa drobiowego możemy postąpić inaczej. Można je natrzeć solą na jakiś czas przed smażeniem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.