Jeść zgodnie z porą roku

Taką zasadę wyznają mieszkańcy wielu stref klimatycznych, a chyba najbardziej przestrzegana jest ona w krajach basenu Morza Śródziemnego. Ponieważ lato jest w tych krajach niezwykle gorące, występują zasadnicze różnice w kuchni pomiędzy poszczególnymi porami roku. Lato, to czas świeżych warzyw, owoców, połowów – w śródziemnomorskiej kuchni dominują sałatki warzywne, lekkie jarzynowe zupy, zapiekanki, ryby i owoce morza. Czyli to, co jest aktualnie na lokalnym rynku, co jest dojrzałe i świeże. Poza tym, wysokie temperatury nie sprzyjają ciężkim, tłustym potrawom. Oczywiście, nie znaczy to, że na czas lata mięso całkowicie znika z tamtejszych kuchni – ale jest spożywane oszczędniej, na pewno nie każdego dnia. Późna jesień, zima to czas na przetwory przygotowywane latem, na pieczone i duszone mięsa, szczególnym zainteresowaniem mieszkańców ciepłych krajów cieszy się jagnięcina, która pojawia się na tamtejszych stołach świątecznych. Potrawy mączne przygotowywane są przez cały rok – jakby Włosi mogli żyć bez swojej ukochanej pasty, makaron jest tu jedzony każdego dnia. Jesień, to czas na potrawy z dodatkiem darów lasu – grzyby, dziczyzna, leśne jagody wkraczają do kuchni. Jedzenie zgodnie z zegarem biologicznym przyrody jest ze wszech miar racjonalne i słuszne. Po pierwsze, produkty sezonowe są tańsze, niż w pozostałych porach roku, ich smak jest najlepszy w porze ich wzrostu, jako nieprzetworzone zawierają najwięcej korzystnych składników – jedyna wada to ta, że gdy się skończą, trzeba na nie czekać cały kolejny rok.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.