Jaka kapusta do czego

Kapusta to jedno z bardziej popularnych w Polsce warzyw. Rodzina kapuściana jest jednak bardzo duża. Warto więc dokładnie wiedzieć, kiedy sięgać po jaką kapustę aby potrawy miały naprawdę niesamowity smak. Jeżeli chcemy kapustę zakisić najlepszym wyborem jest oczywiście kapusta biała głowiasta. Ten gatunek kapusty świetnie nadaje się także na gołąbki. Można po nią sięgać również wtedy, kiedy chcemy przygotować surówkę. Ukiszona połączona z grzybami czy mięsem stanowi niezastąpiony farsz do pierogów. Doskonała na gołąbki jest również kapusta włoska. Ten gatunek kapusty świetnie sprawdza się również w duszeniu. Jeżeli gotujemy zupę jarzynową nie możemy z kolei zapomnieć o kapuście brukselce. Jest ona niewielka i pełna charakterystycznego smaku. Doskonale nadaje się również jako dodatek do kotleta. Jeżeli chcemy przyrządzić pyszną sałatkę lub surówkę powinniśmy z kolei sięgnąć po kapustę pekińską. Jest to dobry wybór dla tych osób, których nie służy popularna głowiasta kapusta biała. Kapustę tą można również dusić. Mało kto wie, że można z niej przyrządzać także marynaty. Na surówki doskonale nadaje się także kapusta czerwona. Jej odmian jest naprawdę wiele. Na surówki najlepiej nadaje się ta, która ma bardzo charakterystyczny stożkowaty kształt. Można ją również przyrządzać na ciepło.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.