Jak włoska pizza podbiła świat

Nie ma chyba na świecie człowieka, któremu nie smakowałaby prawdziwa włoska pizza. Obecnie uznawana jest ona przez wielu za fastfood na równi z hamburgerem, hot dogiem czy kebabem, jednak prawdziwa pizza to arcydzieło włoskiej sztuki kulinarnej. W kuchni włoskiej, która szczyci się swoją prostotą, najważniejsze są wysokiej jakości składniki. W swojej najprostszej wersji pizza to cienki placek z ciasta podobnego do makaronowego lub drożdżowego, na którym rozsmarowany jest sos pomidorowy a całość obsypana jest ziołami i serem mozarella. Szczególnie istotny jest bardzo mocno nagrzany piec, w którym piecze się pizze. Często używane są do tego celu specjalne kamienie, na których kładzie się pizze. Dużym atutem pizzy jest to, że smakuje doskonale zarówno na gorąco jak i na zimno. Podstawowa wersja pizzy, zwana Margheritą, od imienia królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, odzwierciedla kolory flagi włoskiej: czerwone pomidory, biała mozarella i zielona bazylia. Na całym świecie sprzedawane są niezliczone odmiany pizzy. Do najpopularniejszych dodatków należą pieczarki, cebula, włoska kiełbasa pepperoni, oliwki oraz kukurydza i ananas. W wielu pizzeriach można także zjeść pizzę na słodko – z czekoladą, bananami i innymi owocami. Szczególnym miejscem dla pizzy na mapie świata jest Nowy Jork, w którym podobno pizza smakuje nawet lepiej niż we Włoszech.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.