Imbir, jego właściwości oraz sposoby użycia w kuchni

Jeszcze nie tak dawno temu większość ludzi widząc w sklepach korzenie imbiru nie wiedziała co to jest, nie wiedzieli również do czego można wykorzystać korzeń imbiru, jednak coraz częściej kupujemy te specyficzne, szare bulwy ponieważ mają wspaniałe właściwości. Imbir od setek lat jest znany jako specyfik wzmacniający odporność, oraz leczący przeziębienia, działający pozytywnie na żołądek, polecany w problemach z trawieniem oraz często stosowany jako środek odchudzający. Imbir jest często dodawany do herbaty, wystarczy obrać skórę korzenia imbiru i wkroić do herbaty kilka plastrów tego cudownego korzenia, który również działa rozgrzewająco, dzięki czemu dodawany jest również do popularnego grzańca z piwa lub czerwonego wina. Możemy dodać tarkowany imbir, jednak po uprzednim usunięciu skóry, do takich dań jak jajecznica, jajka faszerowane, może to być dodatek do nadziewania mięs, jednak nie samodzielnie, ponieważ smak jest bardzo intensywny, wręcz ostry. Wysuszony i sproszkowany imbir jest przyprawą popularną do wielu dań, tak sam można używać świeżego korzenia, jednak pamiętajmy że jego smak i zapach będą dużo bardziej intensywne, więc warto dodawać go z umiarem. Dla miłośników kuchni indyjskiej świeży korzeń imbiru jest tak samo ważny jak curry, ponieważ obie te przyprawy są podstawą kuchni indyjskiej.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.