Filet nadziewany szpinakiem

Jeżeli jesteśmy miłośnikami piersi z kurczaka z całą pewnością powinniśmy zdecydować się na przygotowanie piersi nadziewanych szpinakiem. Do przygotowania tego dania dla czterech osób potrzebujemy dwa podwójne filety z kurczaka, opakowanie mrożonego szpinaku (można go zastąpić świeżym), piętnaście deko pleśniowego sera, ząbek czosnku, niedużą cebulę, dwie łyżki masła, olej, sól i pierz a także coś do dekoracji (najlepiej sprawdzi się roszponka oraz pomidory). Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od umycia, a następnie osuszenia filetów. Następnie należy je lekko rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem. Natarte przyprawami filety należy na około pół godziny wstawić do lodówki. W tym czasie należy ze szpinaku zrobić farsz. Na początku siekamy cebulkę, którą następnie szklimy na maśle. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusimy. Kiedy szpinak jest wystudzony dodajemy do niego ser pleśniowy, który należy zetrzeć na tarce. Szpinak należy doprawić pamiętając o tym, że ser jest słony. Na rozbite filety nakładamy przygotowany szpinakowy farsz. Filety zwijamy, a dla bezpieczeństwa spinamy wykałaczką. Dzięki temu mamy pewność, że filety się nie rozpadną. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy filety na słoty kolor. Filety układamy na liściach roszponki, obok układamy pokrojone na ćwiartki pomidory.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.