Do czego jakie sosy

Kiedy rozmaite dania wzbogacimy sosami mogą one smakować jeszcze lepiej. Warto jednak wiedzieć jaki sos pasuje do jakiej potrawy aby jej smak wzbogacić a nie stłumić. Jeżeli podajemy szaszłyki warto przygotować sos warzywny. Jeżeli szaszłyki zrobione są z mięsa baraniego warto przygotować sos miętowy. Szaszłyki z mięsa drobiowego najlepiej komponują się z sosem, do którego dodaliśmy estragon. Do szaszłyków warzywnych, a więc tych przygotowanych w pomidorów czy cebuli najlepiej pasują sosy, które przygotowaliśmy z dodatkiem takich ziół jak oregano oraz bazylia. Sos chrzanowy jest natomiast idealny do domowych mięs, które są zarówno gotowane jak i pieczone. Z takim sosem wyjątkowo dobrze komponuje się wołowina i wieprzowina. Można go również śmiało podawać do pasztetów. Jeżeli do sosu takiego dodamy nieco więcej chrzanu będzie on miał ostry, wyrazisty smak ,który świetnie będzie komponował się z pasztetem. Jeżeli natomiast sos będzie podawany do pieczonej szynki warto chrzanu dać nieco mniej aby nie tłumił delikatnego smaku mięsa. Jeżeli zamierzamy podać na spotkaniu rodzinnym wędlinę na zimno warto pokusić się o przygotowanie sosu serowego. Aby sos był nieco ostrzejszy można do niego oprócz sera dodać ostrą papryczkę chili lub nieco sproszkowanej ostrej papryki. Do surowych warzyw świetnie pasuje sos czosnkowy, który ma wyrazisty smak.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.